Zuurkool met zoete aardappel
als stamppot!
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat.
De zoete aardappel en de pastinaak verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede.
Dit recept is heel gemakkelijk en supersnel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.

Zuurkool met zoete aardappel
- 1/2 pakje zuurkool
- 2 zoete aardappels
- 1 pastinaak
- potje kidneybonen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- beetje kokosolie
- zwarte peper
- Schil de zoete aardappel en de pastinaak. Snijd ze in stukken en kook ze in weinig water in 10 - 15 minuten gaar. Stamp ze tot een grove puree.
- Pel de ui en de knoflook, snipper ze fijn en fruit ze in weinig kokosolie tot ze glazig zien. Doe dan het vuur uit.
- Doe de kidneybonen in een zeef, spoel ze goed met koud water af en laat ze uitlekken in de zeef.
- Voeg aan de warme puree, de gefruite ui en knoflook, de zuurkool en de kidneybonen toe.
- Roer goed door elkaar en maak op smaak met wat zwarte peper.
- Warm het nog even goed door en dien het dan op.
Over zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak. De micro organismen vormen de probiotica. Door dit fermentatieproces komen er meer voedingstoffen in de kool. De enzymen en de probiotica die door dit fermentatieproces ontstaan zorgen ervoor dat de kool beter verteerbaar wordt. Het lichaam kan de voedingstoffen dan beter opnemen.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen. Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuunsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuunsysteem . Zo gaat zuurkool allergische reacties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade aan de darmflora, die door antibiotica wordt veroorzaakt, herstellen. Ze voorkomt ook winderigheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.
Er is een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.
Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool antioxidanten en fytonutiënten, die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.
De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid gunstige bacteriën verlagen of doden.
Belangrijke voedingstoffen in zuurkool
Gerelateerde posts:









